/
x

A honlapon cookie-t alkalmazunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. Részletek.

Főoldal / Megoldások / IT biztonság / Adatszivárgás-megelőzés (DLP)

Adatszivárgás-megelőzés (DLP)

Az adatszivárgás-megelőzési (DLP) megoldások szerepe a bizalmas információk kijutásának megakadályozása.

A vállalatok által évente létrehozott adatmennyiség egyre nagyobb kihívássá teszi a megfelelő adatvédelmet. Ezért kerül napjainkban egyre inkább előtérbe az adatszivárgás-megelőzés.

Adatszivárgás-megelőzési megoldásainkkal az Ön vállalata is elérheti az alábbi eredményeket:

 • Csökkentheti a bizalmas adatokat tartalmazó dokumentumok nyilvános tartományokban való előfordulását.
 • Megszüntetheti a figyelmetlenségből vagy hanyagságból történő adatszivárgásokat, és csökkentheti az adatok szándékos kijuttatásának lehetőségeit.
 • Adatokat gyűjthet a tilosban járó alkalmazottakról.
 • Feltárhatja a hiányosságokat a bizalmas adatok kezelésének jelenlegi folyamataiban.
 • Kiképezheti munkatársait a bizalmas adatok megfelelő kezelésére.
 • Növelheti IT-infrastruktúrája érettségét.
 • Mérsékelheti a bizalmas adatok kiszivárogtatása miatti adatvesztéseket.

DeviceLock DLP Suite

A modulárisan felépülő DeviceLock DLP csomag segíti a szervezet adatszivárgás elleni védekezését:

DeviceLock segítségével a hálózati rendszergazdák olyan környezetfüggő házirendeket vezethetnek be, amelyek pontosan meghatározzák, hogy ki, mikor, hogyan és milyen feltételek mellett másolhat át vállalati adatokat tartalmazó fájlokat céges számítógépéről vagy laptopjáról más eszközre, például telefonra, digitális fényképezőgépre, USB-memóriára, CD-re/DVD-re, tabletre vagy MP3-lejátszóra. A házirendek a dokumentumok kinyomtatására is érvényesíthetők. Sőt, a házirend részeként letilthatók például a Windows Vágólappal végzett másolási és beillesztési műveletek is (CTRL+C/CTRL+V), valamint a végponti számítógépen a képernyőfelvételek készítése is.

NetworkLock a felhasználó általi internetes kommunikáció különböző csatornáin képez védőgátat. Ide tartozik a vállalati e-mail, a magán e-mail, az azonnali üzenetküldés, a közösségi média (pl. Facebook, Google+, Twitter), a webböngészés, az FTP-alapú fájlátvitel, valamint a fájlmegosztó szolgáltatások (pl. Dropbox, SkyDrive és Google Drive) szabályozása is.

ContentLock a fájlok és más objektumok (vállalati e-mail, webmail, csevegőüzenetek, blogbejegyzések) tartalmát figyeli a beállított házirendek alapján. Így megállapítható, ha a bizalmasként megjelölt információk köre megjelenik ezekben (például TAJ-számok, bankkártyaszámok, bankszámlaszámok stb.). A beállított házirendeknek megfelelően ilyen adatok észlelése esetén blokkolható a kommunikáció vagy végrehajtható az előírt egyéb eljárás.

A külön licencelhető Discovery összetevő segít a hálózati rendszergazdáknak és a biztonsági felelősöknek a vállalati hálózaton belül és azon kívül tárolt tartalmak bizonyos típusainak azonosításában. A nem kívánt tartalmak azonosítása lényeges eleme a vállalati adatvagyon védelmének, a hálózatfelügyeletnek, valamint a munkatársak ellenőrzésének is.

McAfee Data Loss Prevention

McAfee Data Loss Prevention egyszerűen és gyorsan teszi lehetővé a valós idejű események monitorozását, a bizalmas adatok kezelését és átvitelét szabályozó központi biztonsági házirendek alkalmazását, valamint az adatok használatát összegző részletes jelentések generálását.

Előnyei:

 • Megelőzheti az adatok illetéktelen kiszivárgását a következő csatornákon: e-mail, IM, FTP, HTTP, HTTPS, webmail, USB, CD, DVD, iPod, nyomtatás, másolás/beillesztés, képernyőfelvétel, peer-to-peer (P2P) és webes közzététel.
 • Részletes szűrőket állíthat be tartalom alapján, monitorozva és letiltva a bizalmas adatok használatát bármilyen hordozható adattároló eszközön.
 • Az ePO egységes felügyeleti konzolról nyomon követheti és jelentésekbe foglalhatja a biztonsági házirendek betartását.
 • Zavartalanul működő, egységes védelmi megoldást alkalmazhat a hálózatba kötött és a különálló végpontokra is.

Kaspersky Data Loss Prevention

Kaspersky DLP modul kifejezetten az adatszivárgások megelőzésére szolgál. Lehetővé teszi a bizalmas információk felügyeletét és szükség esetén átvitelük blokkolását. A Kaspersky DLP szoftver elemzi az e-mail üzenetek és mellékleteik tartalmát, és a bizalmas adatok jogosulatlan továbbítása esetén azonnal reagál. Ez a védelem a Microsoft Exchange szerveren keresztül küldött e-maileken kívül a Microsoft SharePoint szerveren tárolt dokumentumokra is kiterjed. A Kaspersky DLP modul remek kiegészítője a Kaspersky Lab vállalati megoldásainak, így az üzleti felhasználásra szánt Kaspersky Total Security szoftvernek, a Kaspersky Security e-mail szerver védelemnek és a Kaspersky Security csoportwebhely-védelemnek is. Ezek együtt a vállalati IT-infrastruktúra komplex védelmét biztosítják.

A Kaspersky DLP lehetővé teszi a megadott típusú bizalmas adatok észlelését a küldött üzenetekben és a kezelt dokumentumokban. Ezek jellemzően pénzügyi, jogi vagy bankkártyaadatok lehetnek. Az oroszországi vállalatok számára az újabb verziókban külön kiegészítőként rendelkezésre áll az LF-152 adatvédelmi törvény betartását biztosító megoldás is, amely a dolgozók és az ügyfelek személyes adatainak illetéktelen felhasználását segít megakadályozni.

Az előre telepített és rendszeresen frissített szótárakon kívül a Kaspersky DLP adminisztrátorai külön kulcsszólistákat is szerkeszthetnek a bizalmas adatok pontosabb azonosítása érdekében. Tervben van a strukturált adatok „digitális ujjlenyomatának” megvalósítása is.

Symantec Data Loss Prevention

Symantec Data Loss Prevention 10 a bizalmas adatok kiszivárgásának komplex „ellenszere”. A Symantec Data Loss Prevention 10 segítségével a jogszerű tulajdonosok a dokumentumok tartalma alapján aktív titkosítást és vállalati jogkezelési (ERM) eljárásokat alkalmazhatnak. A szoftver a Symantec más megoldásaival is integrálható a még hatékonyabb adatszivárgás-megelőzés érdekében.